Documentaire

De belevingsdocu The arT of love is (nog) niet gestart. De eerste documentaire met titel Eenheidservaringen van Vincent van Gogh staat op de rol om uitgewerkt te worden als scenario met script. Vervolgens wordt de editing voltooid via Avid Media Composer en klaargemaakt voor het grote publiek.

De reden dat deze docureeks niet kan worden gestart, is omdat er geen ondersteuning kan worden gevonden. Er is een afwijzingsregen geweest via diverse organisaties. Hoewel er hele opmerkelijke feiten zijn aangetroffen in tenminste 11 werken uit de periode 1888-1890, die veel zeggen over kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890), blijft een effectieve uitwerking steeds achterwege, omdat de draagkracht voor een productie ontbreekt. Hierbij kan worden geconcludeerd dat het traject op z’n Van Goghs gaat: Vincent van Gogh werkte zich eveneens een slag in de rondte zonder steun of verkoop. Toch blijf ik volharden. Mijn credo? “Ik ga verder waar anderen zijn gestopt.”

Algemene korte synopsis The ArT of Love

Wie Vincent van Gogh hoort, denkt aan de rode gek die zijn oor afsneed en zelfmoord pleegde. Het is een tunnelvisie die doorbroken wordt in de documentaire The arT of love, storytelling of Vincents infinity door nieuwe inzichten en bestaande feiten die uit de doeken worden gedaan over onder meer de werken De Sterrennacht 1889 en de laatst geveilde werken bij Christies New York in mei 2018 en mei 2019 respectievelijk Vue de l’asile et de la chapelle de Saint-Remy (1889) en Arbres dans le jardin de l’asile (1889). Zo’n 20 werken komen aan bod waarover meer valt te vertellen dan ooit is gedaan. Opnieuw worden zaken zoals het afgesneden oor en de zelfmoord onder de loep gelegd, voortbordurend op de bevindingen van Steven Naifeh en Gregory White Smith (De Biografie) en Bernadette Murphy (Van Goghs Oor) waarbij grenzen worden verlegd en dorpsdokter Paul Gachet een zeer opmerkelijke rol blijkt te hebben.

Korte verantwoording

Na honderden literaire werken en tientallen audiovisuele producties over de kunstschilder Vincent van Gohg lijkt er genoeg geschreven en getoond te zijn. Maar wat als er steeds in hetzelfde kringetje wordt rondgedraaid over deze Van Gogh? Het verhaal is nog (steeds) niet af. Als onderzoeksjournalist reis ik vanaf eind 2015 naar de plaatsen waar Vincent van Gogh heeft gewoond, geleefd en gewerkt in Nederland, België, Frankrijk en Engeland. Zo nu en dan schreef ik een reisverslag hierover dat gepubliceerd werd bij erkende media, in meerdere edities. In de Van Gogh Kerk Etten-Leur mocht ik een analyse over De Sterrennacht 1889 presenteren bij het thema Van Gogh Leeft! Een jaar later werden resultaten van mijn bevindingen getoond in de Theekoepel van het Arboretum te Oudenbosch. Veel beeldmateriaal heb ik gemaakt, foto en film, met een opeenstapeling van (onderzoeks)feiten in binnen- en buitenland en bronnen (voornamelijk in zijn geboorteplaats Zundert). Er zijn voldoende feiten en omstandigheden, met beeldmateriaal, die ik naar voren kan en zal brengen met als doel om een tunnelvisie te doorbreken en het verhaal verder te vertellen waar anderen zijn gestopt.