Expositie

Deelname vincent van gogh photo award 2019 – nr. 68 en 69

Tekst bij foto nr. 68 – I created nature in my face by living in its nature

Foto Claudia Koole – I created nature in my face by living in its nature

Tekst bij foto nr. 69 – It’s all about my death, but look at the face of the sunflower towards the sun

Foto Claudia Koole – It’s all about my death, but look at the face of the sunflower towards the sun
theekoepel oudenbosch, arboretum

In juli/augustus 2018, vanaf de sterfdag -29 juli- van Vincent van Gogh, was er een week lang een expositie te zien in de Theekoepel van het Arboretum te Oudenbosch:

  1. Vincents Voorzienigheid; nieuwe onderzoeksresultaten over De Sterrennacht 1889 waarbij de meeste elementen uit dit werk zijn geanalyseerd met bronnen uit o.a. het mystieke christendom.
  2. Passie onder Sterrennachten; een filmscript waarin de Borinage een belangrijk deel vormt.
Claudia Koole bij haar eerste samenvatting analyse De Sterrennacht 1889.
Annemijn Koole met Sterrennachtjurk in de Theekoepel Arboretum te Oudenbosch bij het expositiestuk Vincents Voorzienigheid en bronnenlijst – 28 juli 2018
De tafel in de Theekoepel fungeerde symbolisch als de schilderkamer in Auberge Ravoux te Auvers-sur-Oise waar Vincent van Gogh was opgebaard te midden van zijn werken die als een aureool om hem heen waren gehangen en gezet. Er lagen destijds zonnebloemen op zijn kist. In deze setting zijn de afbeeldingen Korenveld met kraaien, de Pietà en Het Gele Huis in een kringvorm neergezet om respectievelijk aan te geven: de velden in Auvers met de kraaien is een van de laatste momenten uit zijn leven met de barmhartigheid van Christus die vastgehouden wordt door zijn moeder Maria op de Pietà en het Gele Huis waar een moeilijke periode met diepe teleurstelling werd doorstaan met onder andere het oorincident en een petitie van bewoners net voor 27 februari 1889 om Arles gedwongen te verlaten.

Foto’s © Claudia Koole

Eerder werd Vincents Voorzienigheid getoond in de Van Gogh Kerk te Etten-Leur in juni 2017

Vóór mijn werk Vincents Voorzienigheid werd in het hout de Brug van Langlois onthuld die was gemaakt door middelbare scholieren uit Etten-Leur.

Pont de Langlois Arles 2017 – foto Claudia Koole

Tijdens de raadsvergadering van gemeente Etten-Leur in juni 2017, waarbij Commissaris van de Koning Wim van Donk aanwezig was, fungeerde het expositiestuk als achtergrond.

foto gemeente Etten-Leur