Parijs

Parijs fascineert

Parijs fascineert. Met de trein en metro ben je op veel plekken in korte tijd. Ideaal, al hebben metrochauffeurs hun eigen remgedrag. Je goed vasthouden aan een paal is een vereiste. Je rolt anders zo de metrowagon door en belandt op schoot van een wereldvreemde.
Een belangrijk doel in Parijs was de schilderswinkel van Père Tanguy te bezoeken. Eigenlijk heet hij Julien Tanguy. Père is de bijnaam van de oud-eigenaar van de schilderswinkel aan de Rue Clauzel in Parijs. Hij was geliefd onder schilders. Velen kochten schildersverf bij hem, al was deze niet altijd van een beste kwaliteit. Vincent van Gogh kocht er ook zijn verf, zelfs nog toen hij in Arles woonde, maar alleen bepaalde kleuren. Hij heeft Père Tanguy drie keer geportretteerd. Diverse werken van Van Gogh zijn, na diens overlijden eind juli 1890, een poos opgeslagen gebleven in een ruimte achter de schilderswinkel. Bijzonder. Zijn broer(tje) Theo van Gogh wist destijds niet waarnaartoe te gaan met de vele werken. De goede vriend Julien Tanguy verleende deze gunst.
Avenue des Champs-Élysées staat bekend als de mooiste laan ter wereld. Het is er druk, er is chaos met claxonnerende auto’s, de zebrapaden zijn ver versleten en het krioelt er van mensen. Mooiste laan? Is dit niet een beetje eigenaardig? Nee, eigenlijk helemaal niet als de betekenis van deze avenue ernaast wordt gelegd. Dan blijkt het tegenovergestelde: de Elysese velden zijn een voorstadium van de hemel, een ongeschonden terrein waar gelukzaligheid, vrede en liefde zichtbaar, voelbaar en hoorbaar is. Het is een plaats waar de allerkleinsten sowieso terechtkomen met hun puurheid na een overlijden, volgens oude geschriften. Het eerste Stiltemonument van Stichting Stiltemonumenten, waarvan ik voorzitter ben, wordt met een paar maanden gerealiseerd in Bergen op Zoom. De Elysese velden worden er als metafoor, middels een kleurrijk en indrukwekkend kunstwerk, afgebeeld. Een noviteit.
In Parijs kom je veel tegen. Het zijn veel werkelijkheden die door elkaar gaan en soms ook verbonden zijn met elkaar. We hebben slechts een fractie van Parijs gezien en ervaren. Een terugkeer wordt gepland. Een Franse baret heb ik reeds gekocht. Parijs fascineert .

Rue Clauzel 14 Parijs – voormalige schilderswinkel van Julien Tanguy, vriend van Vincent van Gogh – foto Claudia Koole